Ontwerprichtlijnen

PBT consult stelt ontwerprichtlijnen op voor diverse toegankelijkheidsitems, zoals de Integrale Toegankelijkheid Standaard (ITS), routegeleiding, evenementen etc.

Routegeleiding

PBTconsult presenteert vernieuwde versie ontwerprichtlijnen geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking
Mensen met een visuele beperking, waar ook ter wereld, zijn voor hun oriëntatie in hoge mate afhankelijk van duidelijke en eenduidige geleiding. In de openbare ruimte bestaat deze geleiding vooral uit gids- en geleidelijnen.

Vernieuwde richtlijnen
PBTconsult BV
, specialist op het gebied van toegankelijkheid, heeft in de afgelopen jaren samen met de Oogvereniging een systeem ontwikkeld waarin de vormgeving en plaats van de lijnen is vastgelegd zodat deze op universele wijze zowel tactiel als visueel vind- en volgbaar zijn. Ook de beslispunten (de plekken in de lijnen waar de gebruikers van deze lijnen beslissingen moeten nemen of informatie over bijvoorbeeld een gevaarlijk punt kunnen "lezen") die in de lijnen zijn opgenomen zijn gestandaardiseerd. Deze richtlijnen zijn vastgelegd in het document “Ontwerprichtlijnen voor het ontwerpen van gids- en geleidelijnen in het openbaar domein, gebouwen, OV- knooppunten en haltes". De eerste versie verscheen in 2010 en 1 oktober 2013 presenteren wij u de vernieuwde versie. De update betreft de aanscherping van de specificaties van waarschuwingsmarkeringen en ribbelvormen. Verder is het vanaf nu mogelijk geleidelijnproducten en geleidelijnen te certificeren.

Breed draagvlak
Voor de richtlijnen bestaat een breed draagvlak. Zo kreeg PBTconsult na de presentatie hiervan tijdens een internationaal congres over toegankelijkheid in New Delhi veel positieve reacties op de filosofie, structuur en de oplossingen die in deze richtlijnen zijn opgenomen. In Nederland gebruikt PRORAIL de richtlijnen voor de herinrichting en verbetering van de toegankelijkheid van de stations. Hiermee is een grote stap gezet naar standaardisatie in het toepassen van geleidelijnen in Nederland.

Voor wie?
Met de vernieuwde ontwerprichtlijnen geleidelijnen hebben gemeenten, stedenbouwkundigen, architecten, wegbeheerders en anderen die zich beroepsmatig bezighouden met de inrichting en het beheren van de publieke ruimte en het ontwerpen en beheren van gebouwen een handvat om veilige en goed bruikbare geleidelijnen te realiseren.

 

PBTconsult BV | Postbus 2420 | 3500 GK Utrecht | 030-2916633 | www.pbtconsult.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.