Nationaal Militair Museum NMM voor tweede periode van 5 jaar ITS-gecertificeerd

Nationaal Militair Museum NMM voor tweede periode van 5 jaar ITS-gecertificeerd

Nationaal Militair Museum NMM voor tweede periode van 5 jaar ITS-gecertificeerd

In 2014 heeft bij de opening het NMM als eerste museum in Nederland een ITS-keurmerk voor zowel het gebouw als ook voor de totale museale presentatie verkregen. Sinds die opening is in fasen een groot deel van de voormalige vliegbasis Soesterberg toegevoegd aan het domein van het museum. 

De ITS-vervolgkeuring in 2019 betrof daardoor een aanzienlijk groter museum dan alleen de nieuwbouw uit 2014. Diverse historische gebouwen en delen van het voormalige militaire terrein van de basis vormen nu een onderdeel van het museum. Bij deze metamorfose waren ook op het gebied van toegankelijkheid fundamentele keuzes vereist.

Naast een aantal optimalisaties op het gebied van toegankelijkheid binnen de nieuwbouw uit 2014 zijn in het afgelopen jaar ook alle aandachtspunten in het omringende terrein en de bijgebouwen verwerkt. Dit heeft vaak tot vernuftige ‘Design for All’ oplossingen (D4A) geleid, met een knipoog naar het thema van het museum.

In Hangaar 8 bijvoorbeeld is een containerkamp voor een militaire missie naar het buitenland gerealiseerd, zoals dit vaak binnen een VN- of NAVO mandaat wordt toegepast. In dit kamp zijn, binnen de gebruikte beeldentaal van een containerkamp, ook bezoekerstoiletten gerealiseerd waarbij tegelijkertijd een rolstoeltoegankelijk IT-toilet naadloos in deze presentatie is opgenomen.

Na de innovatieve tentoonstellingsoplossing uit 2014, waarbij het ontwerpen voor lange én voor korte mensen (kinderen, volwassenen en rolstoelers) leidde tot een manshoog video touchscreen met een extra knop ‘ik kan er niet bij’. Na het activeren van deze knop knielt de afgebeelde militair zodat ook kinderen en rolstoelers de hyperlinks onder deze militaire insignes op schouderhoogte van deze persoon kunnen aanraken. Bij de ITS toekenning in 2014 was dit een perfect voorbeeld van hoe D4A in tentoonstellingen op een vanzelfsprekende wijze, met gevoel voor humor, kan worden toegevoegd.

Het nu verleende ITS-Keurmerk, voor weer een vernuftige toepassing van de Design for All principes, heeft een looptijd van vijf jaar tot aan december 2025.

Terug