PBTconsult test NaviLens systeem op Den Haag CS

PBTconsult test NaviLens systeem op Den Haag CS

Prorail wil een volgende stap maken in de toegankelijkheid van het openbaar treinvervoer. Dat kan door digitale technieken te gebruiken die Blinden en Slechtzienden helpen bij het vinden van hun weg op de treinstations. Uitgangspunt daarbij is de geleidelijnen structuur die Prorail in de afgelopen jaren heeft aangebracht op alle treinstations in Nederland. Door deze geleidelijnen 'slim' te maken kunnen Blinden en Slechtzienden nog makkelijker de lijnen gebruiken om hun weg te vinden. 

PBTconult weet precies hoe de lijnen 'slim' gemaakt kunnen worden. Dat kan met het digitale codesysteem van NaviLens. PBT is implementatiepartner voor Navilens in Nederland en heeft de proefopstelling op Den Haag CS voorbereid. Afgelopen 8 en 9 juni werd gedurende twee dagen het Navilens systeem getest met proefpersonen, allen blind of slechtziend. De eerste feedback is zeer positief. De Navilens App is eenvoudig te installeren en de bediening van de App is eenvoudig en intuïtief. Het invoeren van een gewenste bestemming leidde de proefpersonen geruisloos naar de gekozen bestemming. 

Het NaviLens systeem werd 5 jaar geleden opgezet in Spanje en sindsdien steeds verder ontwikkeld. Werelwijd zijn er vele vervoerders die inmiddels gebruik maken van het systeem, van Japan tot Amerika en natuurlijk in Euopa.

Naast het Navilens systeem heeft Prorail ook twee andere digitale routegeleidingssystemen getest. Na evaluatie van deze gebruikerstest zal Prorail kiezen voor het meest kansrijke systeem en daarmee verder werken aan een generieke oplossing voor alle NS stations.

Terug